Népszerű bejegyzések

2012. december 31., hétfő

Szabad-e másoktól vett énekeket (is) énekelni?


CTR-től megkezdve a Bibliakutatók, majd miután nevet cseréltek a Jehova Tanúi is másoktól átvett énekeket énekeltek. Szövegüket sok esetben javították. Néhol nagy tévedésekkel, pl. hogy megkezdődött a millenium vagy más okoskodásokkal. Majd 1938-ban JF Rutherford betiltotta az éneklést. Halála után újból megengedték az éneklést, aztán bevezették, hogy csakis a JTE (Jehova Tanui Egyhaza) által komponált énekek énekelhetők. Ezek néha nehezen énekelhetők, bonyolult zongorakották, és stílusuk hasonlít egy bizonyos az USA-beli trendhez. Találtam egy éneket "Krisztus visszatérte óta". Hatalmas tévedés áll benne, hiszen Krisztus még nem tért vissza.

Érdekes módon Pál apostol, mások - pogányok - által írt művekből is idézett. Feltehetőleg költőktől. Tehát nem nézte le a pogányokat. Vajon Pál apostol idézett volna egy énekből is, ha történetesen olyan éneket talál amelyben nincs semmi kivetnivaló? És mit tett volna ha az az ének semmi kifogásolhatót nem tartalmazott volna? Talán el is énekelte volna? Nem tudom. Ezek csak kérdések. De ezt a gondolatmenetet átviszem a mai napjainkra. Egyes volt Jehova Tanúi szerint nem lenne jó az úgynevezett szektáktól átvett énekeket énekelni. Miért nem énekelhetek egy nem JT vagy nem JTE által szerzett éneket, ha teljesen megegyezik a Bibliával?

Ajánlom vizsgáljunk meg két dal zenéjét és szövegét. A kedves JTE-s testvéreket kérem írják meg, mi kifogásolható a nem JT énekben és a kedves volt JT-s testvéreket, kérem írják meg mi kifogásolható a JT énekben? Ha pedig semmi kifogásolható nincsen bennük, kérem írják meg az okokat miért nem lenne találó vagy helyénvaló egy ilyen ének meghallgatása, éneklése.

Jehova Tanúinak

Édenkert - Friderika
http://www.youtube.com/watch?v=EKIlsndfAjE

Volt Jehova Tanúinak

http://youtube.com/watch?v=tAwABZT7Gpc&mode=related&search

119 Ragaszkodjunk a "boldog reményhez"

1.Századok óta csak botorkál az ember.
Hasztalan űzi, mi kósza szél csupán.
Fény derül rá, hogy nem ér semmit ezzel
És komor vég jön a bűn útján.

Refrén
Vígan dalolj, Isten rendszere vár!
Elillan a félelem, Jézus Király!
Eltörli végre a bajt, szenvedést,
Csak szüntelen őrizd e boldog reményt!

2.Boldog, ki érti ma a nagy vitakérdést.
Mért kapott tért eddig a sok gonoszság?
Jó idején Krisztus elveti végképp
S éneket zengnek a hű szolgák.

3.Halljuk a hírt, ami visszhangzik a földről.
Múlik az éj, tűnik kétely, rettegés.
Megszabadít Isten végleg a könnytől
Kérünk, ne késs, csak a célra nézz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése