Népszerű bejegyzések

2013. január 3., csütörtök

Miben vagyok más, mint Jehova Tanúi Egyháza?Egy rövid összefoglaló, azoknak akik később jöttek a blogolvasóim közé.

Előszőr is, teljesen független vagyok a Jehova Tanúi Egyházától (JTE). De más lemaradott JT csoportoktól is. Nem tanulmányozom az Őrtornyot és nem tekintem SEMMILYEN zsinormértéknek a hit tekintetében. Kérlek jegyezzétek meg, mivel kihangsúlyoztam: SEMMILYEN tekintélynek, zsinormértéknek nem fogadom el a hit tekintetében. Persze, vannak közös vonások. Elismerem, hogy sok dologban igazat mond, de ugyanakkor nagy tévedéseket és hatalmas, nagyon ártalmas hitbeli veszélyeket is tartalmaz. Közös vonások más közösségekkel is vannak, mivel mindannyian a Bibliát tanulmányozzuk, ki ki a maga meglátása szerint.

Közöttem és a JTE között sok és lényeges különbség van. Úgyanezt mondhatom a JT lemaradottak csoportjairól is. Sőt, eltekintve pár jó ponttól, ezek szerintem sokkal rosszabbul állnak mint a JTE. Először is, a legfontosabb a megtérés és újonnan születés fontosságának a hangsúlyozása. CT Russellnek a váltságról való nézete téves és veszélyes, ezért az arminiánizmusnak nevezett hitnézetet ajánlom:
http://en.wikipedia.org/wiki/Arminianism

Egy más hozzáállás a Biblia értelmezéséhez, teljesen felhagyva a korai "Adventista" vagy másképpen "Második Advent" mozgalom gyökereivel és elképzeléseivel. Nagyon spekulatív és ebből kiindulva veszélyes elképzelés az, hogy a Biblia eseményeinek és próféciáinak először kicsiben azután pedig nagyban kell teljesülniük. Így mindent be lehet magyarázni a Bibliába. Ezek szerint, nincs 1914, 1918 és semmi ehhez hasonló dátumosdi. 

Az Úr Jézus Krisztus visszajövetelével kapcsolatban:
Igen, hiszek Jézus Urunk visszajövetelében. De ha csakis a Bibliát kutassuk, akkor ez a nagy világesemény még előttünk van, nem pedig 1914-ben lett volna.
A JTE 1914-es dogmája a XIX században keletkezett korai adventista mozgalomból ihletett, nem pedig a korai, első századi keresztyénektől. Remélem nem adok okot a félreértésre... A korai Adventista mozgalom nem azonos a Heted Napot Ünneplő Adventista Egyházzal, csupán annyi a közös, hogy az említett egyház ebből a mozgalomból nőtte ki magát, amikor is kiválva ebből a mozgalomból, kb. 180 tag megalapította a HNÜAE-t. Nos, ugyanebből a mozgalomból nőtte ki magát a CT Russell alapította Bibliakutató mozgalom.

Ha helyesen értelmezzük a Bibliát, az jól látható, hogy a Jelenések könyve még a jövőben fog beteljesedni, jelenleg csak a Jelenések 6:1 előtt tartunk.

Minden tag és a gyülekezetek egyenlősége a Biblia előtt. Nincs "vezető testület" - még e név is bibliaellenes, hiszen az Új Szövetség szerint, senkit sem szabad "vezetőnek" nevezni.

Vértranszfúziók tekintetében lelkiismereti kérdés, sem tiltás, sem erősítés, hanem mindenki ahogy jónak látja. A közepes út, talán a legjobb, amikor az illetékes orvosi szakemberek egy műtét előtt a betegnek a saját véréből egy kellő adagot leszívatnak és tárolják a műtétig. Az eredeti vérmennyiség relatív időn belül újraformálódik.

A legrégibb Biblia kéziratok tanulmányozása, azaz komoly Biblia szövegkritika (persze nem a "magasabb kritika"), az eredeti szöveg és a korai tanítások kellő megértése érdekében.

Egyelőre ennyi, várom a kérdéseket.
Kegyelem, áldás és békesség a mindörökké áldott mennyei Apánktól, és az ő megdicsőített Fiától,
Keresztyén üdvözletem a János 17:17 versével,
TI, RO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése