Népszerű bejegyzések

2013. január 7., hétfő

Vajon tényleg nem CT Russell a Jehova Tanúi mozgalom elindítója?Érdekes módon a mai Bibliakutatók közül egyesek tiltakoznak amiatt, hogy CT Russellt a Jehova Tanúi saját alapítójuknak tekintenek. Szerintük Jehova Tanúinak alapítója nem CT Russell hanem JF Rutherford. Szerintük, ha ma CT Russell Jehova Tanúja egyik gyülekezetében akarna tanításait bemutatni, biztosan eretneknek tartanák és kidobnák a tagságból.
Bizonzos szempontból, tényleg nem CT Russell a Jehova Tanúi mozgalom alapítója, ezt már nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha összevetjük mit hitt és tanított Russell és mit hisznek és tanítanak Jehova Tanúi ma. Lényeges a különbség és ezt nem csupán a Bibliakutatók és Jehova Tanúi tudják. De Jehova Tanúi mégis őt tekintik az alapítónak, hiszen itt bizonyos érdekek vannak, ne feledjük, hogy a JTE Russell vagyonának örököse lett. Persze állítani sok mindent lehet, de mi a szavak mögötti igazság? Russell halála után kitört ideológiai és hatalmi harcokban az ő maga alapította Bibliakutató mozgalom több részre szakadt. Egyik része megszerezte a jogi státuszt és 1925 után szakítva az addigi Russell kultusszal, pár év leforgása alatt teljesen újjászerveződött. Ebből a szempontból, egy új mozgalomról beszélhetünk.
Nem tudom, ha JF Rutherfordot egyedi alapítónak lehetne nevezni, vagy inkább egy bizonyos reformpárti Bibliakutató csoport szószolójának.
A "Jehova Tanúi" névvel kapcsolatban, már 1931 előtt (1925 után) is voltak olyan Bibliakutatók akik "Jah Szolgái" elnevezést használták. Hogy mennyire befojásolhatták ezek a Rutherford csoportot az új név felvételében, el lehet gondolkodni ezen. 1931 előtt Rutherford csoportja más név alatt is próbálkozott: "A nemzetek barátja" vagy valami ilyesmivel.

Szerintem, Jehova Tanúi mozgalmának kialakulásához két fő lépcső vezetett, és ezek a lépcsők nem eléggé ismertek sok magyar Jehova Tanú előtt. És nem eléggé ismert az un. Rutherford korszak sem.
Az első lépcső az Adventista mozgalom. Itt is csupán az egyik része az adventista mozgalomnak. Volt egy olyan adventista bázis, akik nem tartottak a Heted Napot Ünneplő Egyház alapítóival, hanem külön jöttek őssze. Ezek fő szónokai George Storrs, Jonas Wendel és Nelson H. Barbour. Ezek csoportjába merítkezett alá a fiatal CT Russell, valamint apja és egyik lánytestvére, Merry, éspedig 1874-ben. Viszont ebben az adventista csoportban is ideológiai és hatalmi harcok dultak, ugyhogy a csoport három fő irányba esett. Egy bizonyos számú adventista csoport Az Őrtorony körül kezdett szervezkedni és CT Russellel az élvonalban egy új nevet vettek fel "A hajnal hirdetői" vagy hasonló nevet, amit később a Bibliakutatókra váltottak. 
A második lépcső maga a Bibliakutató mozgalom, amiből aztán kivált a reformpárti Rutherford csoport, magával ragadva a Bibliakutató mozgalom jogi státuszát.
Sikeres további kutatást, habár nem ezen van a lényeg. Kivánom, hogy a lényeget kutasátok és találjátok meg mindenek felett: János 3:7, János 17:3, János 17:17.
A legjobbakat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése